12 enero 2020

EL CRISANTEM SUD-AFRICÀ I LA MIMOSA AUSTRALIANA


Els espectaculars capítols grocs del crisantem sud-africà decoren amb insolència cromàtica els parcs i jardins de la ciutat i ofereixen un rebost infinit de nèctar a molts insectes pol·linitzadors com ara abelles i abellots. Al parc del Putxet els crisantems són força comuns i els trobem en diferents àrees, tot formant concentracions més o menys homogènies. No són pas les úniques plantes en flor ara al gener, també ho estan: Iochroma, Lonicera, Jasminum, Plumbago i les belles mimoses que ja comencen a obsequiar-nos amb la vistositat de les seves inflorescències globuloses.


De l'informe Plantes i ocells del turó del Putxet:

Mimosa Acacia dealbata Link. Família: Mimosàcies: Originària d’Austràlia. Mida: 6-12 metres. Floreix entre gener i març, tot oferint una florida hivernal molt vistosa. Les inflorescències són molt apreciades com a ornament florístic. Present a la part inferior i superior del parc i també als jardins de Mercè Rodoreda. Les flors són visitades per molts insectes. 

Acacia dealbata




Crisantem sudafricà Euryops chysanthemoides (DC.) B. Nord. Família: Compostes. Originari de Sud-àfrica. Mida: 50-200 cm. Floreix del novembre a l’abril. Mata molt apreciada en jardineria per la seva espectacular florida hivernal, emprada per fer bardisses denses i sobre rocalla. Comuna al Putxet, en diversos sectors i en les jardineres davant del poliesportiu. Les cridaneres flors en capítols són molt visitades per abellots i vespes.


Euryops chrysanthemoides





Regal d'hivern per a les abelles


Iocroma blava  Iochroma cyaneum M.L. Green. Família: Solanàcies. Originari de Sud-amèrica. Mida: 2-6 metres. Floreix a l’estiu, la tardor i fins i tot a l'hivern Present al sector de la petanca, amb un petit grapat d’exemplars. Atrau sphinx i altres insectes.

Iochroma cyaneum



Lligabosc fragant Lonicera fragantissima Lindl. & Paxton. Família: Caprifoliàcies. Originari de la Xina. Mida: 1-2 metres. Floreix a l’hivern. Molt apreciat en jardineria, aromàtic. Atrau papallones i altres insectes. Força comú al Putxet, arreu del parc. 

Lonicera odoratissima






Jasminum nudiflorum, catifa de pètalis caiguts

©  Jordi Cebrian






No hay comentarios:

Publicar un comentario