27 noviembre 2020

EL REBOST DEL PUTXET


 FRUITS I LLAVORS DE TARDOR


El parc del Putxet, com tots els parcs, ofereix a la fauna, en especial als ocells, un munt de possibilitats per alimentar-se. Són fruits en forma de drupa, baia, càpsula, llegum, núcula, aqueni, etc. Els ocells cerquen la polpa tendra o sucosa o de vegades la llavor que amaga. 




1. Fruit del marfull Viburnum tinus L. Caprifoliaceae. Són cercats per tudons, tallarols de cap negre, becs de corall. merles i tords.
2. Fruit obert de Pittosporum tobira (Thunb.) Aiton. Pittosporaceae. 
3. Fruit madur en drupa d'olivera Olea europaea L. Oleaceae. Són aprofitades per estornells, tallarols de casquet, cotorres de pit gris, tords i merles. 
4. Fruits de troana Ligustrum lucidum Thunb. Oleaceae. Són devorats per tudons, cotorres de pit gris, tallarols de casquet, pardals i altres.
5. Drupes de llentiscle Pistacia lentiscus L. Anacardiaceae. Menjades per ocells migradors com ara la cotxa cua-roja, també per merles i tords.
6. Llegum en hèlix d'alfals arbori Medicago arborea (l.) Huds. 
7. Fruits de cornera xinesa Cotoneaster pannosus Franch. Rosaceae. Fruits madurs, menjats per merles, tords, tudons, coloms.
8. Cedre de l'Himalaia Cedrus deodara (Roxb.) G. Don. Pinaceae. Con masculí.
9. Cornera làctea Cotoneaster lacteus W.W. Sm. Rosaceae. Fruits cercats per tudons, coloms roquers, tallarols de casquet, verdums, etc.
10. Abutílon Abutilon grandiflorum G. Don. Malvaceae. Fruit en mericarp.
11. Arbre de l'amor Cercis siliquastrum L. Fabaceae. Llegum dehiscent, amb llavors dins. Llavors consumides per cotorres de pit gris, mallerengues blaves i carboneres, aratingues, etc. 


Llegum obert de Cercis siliquastrum

Pittosporum, olivera, llentiscle, alfals i troana

Mericarps de l'abutílon, llegum en hèlix de l'alfals

Con masculí de cedre

Baies de troana

Phoenicurus phoenicurus menjant fruits de llentiscle

Myiopsitta monachus menjant fruits de mèlia

Tudó menjant fruits de troana

Aratinga menjant fruits de lledoner

Aratinga menjant fruits de Schinus molle

Aratinga menjant llegums de sòfora


© Jordi Cebrian, novembre 2020

No hay comentarios:

Publicar un comentario