19 abril 2020

Observacions des del confinament
Abril 2020


ELS PUGONS DE LES ALZINES I LES MALLERENGUES



La primera barrera verda més enllà del meu balcó amb la qual es troba la meva mirada encuriosida està formada per una filera de sis joves alzines de carrer. Una parella de tallarols cap-negre les visiten tot sovint, al llarg del dia, però no són pas els únics ocells que es veuen atrets. Mallerengues blaves, mallerengues emplomallades, mallerengues carboneres, mallerengues petites, tallarols de casquet, becs de corall, mosquiters comuns i ara en època de pas migratori, també mosquiters de passa se sumen a la festa. Però, que hi busquen? Els ocells es belluguen frenètics per dins de la copa dels arbres, pujant i baixant per les branquetes internes i externes amb l'agilitat d'un equilibrista, tot furgant per la cara interior de les fulles per mirar de capturar minúscules preses. Quines preses són aquestes?
Havent agafat un petit feix de fulles a l'atzar i mirant-les amb lupa descobrim la presència d'unes criatures molt diminutes. Després de capbussar-nos per internet i de comentar-lo amb un amic, RRS, tots dos hem arribat a la conclusió que poden ser pugons paràsits del gènere Myzocallis, de la família dels Aphididae. Es tractaria d'exemplars immaturs, no voladors, de cos arrodonit amb escates transversals i color sorra clara, de l'espècie schreiberi, castanicola o picta. És de suposar què és això el que cerquen i devoren amb delit els petits ocells insectívors, i que els convida a visitar les alzines dia rere dia, especialment els tallarols i les mallerengues blaves. Per la mida d'aquests ocells, menjar-se un d'aquest pugons podria ser l'equivalent per a nosaltres de cruspir-nos una cirera grossa. Aquestes alzines constitueixen per a ells un rebost abundant d'aquests diminuts insectes, com un jardí de suculentes cireres per a nosaltres. 



Pugó del gènere Myzocallis


Mirada amb lupa

Fulles d'alzina afectades pel pugó



Informació del pugó del web inflluentialpoints.com

Tallarol capnegre Sylvia melanocephala



Tallarol de casquet Sylvia atricapilla, femella

Mosquiter de passa Phylloscopus trochillus


Mosquiter comú Phylloscopus collybita

Mallerenga blava Parus caeruleus = Cyanistes caeruleus



Mallerenga emplomallada Parus cristatus = Lophophanes cristatus


Mallerenga petita Parus ater = Periparus ater

Bec de corall Estrilda astrild

Cotorra de pit gris Myopsitta monachus


© Jordi Cebrian, 2020


1 comentario:

  1. Doncs si mengen pugons, mengen sucre. Seria interessant conèixer les calories ingerides i la seva repercusió metabòlica.

    ResponderEliminar