31 agosto 2020



Diumenge, 30 d'agost


BALL DE NÚVOLS



Les tempestes fortes que afectaven zones del Gironès i la Selva a mitja tarda es veien des de Barcelona, i més concretament des del Putxet, com una dansa espectacular de núvols gruixuts i de creixement majoritàriament vertical, allò que els experts en diuen Cumulus congestus. El cel canviava d'aspecte cada pocs segons, tot dibuixant una gran variabilitat de formes i tonalitats, del blanc més pur al negre més amenaçador. Finalment la tempesta va arribar a la ciutat a la nit, però convertida en un xàfec de curta durada.

Els oms es recuperen? Els oms moribunds de la part alta del parc, i que ofereixen una estampa ben patètica, sembla que comencen a donar símptomes de recuperació. Veiem les primeres fulles noves i tendres al cap d'amunt dels branquillons. La Natura ens demostra un cop més la seva força de resistència i d'adaptació. La mossegada de les galeruques, que podria haver semblat letal per a aquests arbrets caducifolis, pot ser que no passi d'una malaltia passatgera, però que es pot repetir cada any.

Comencen a emergir més fruits d'arbustos i arbres diferents, com ara: Pittosporum tobira, Sorbus domestica, Duranta erecta, Crataegus monogyna, Pistacia lentiscus, Cotoneaster lacteus, Arbutus unedo, Tipuana tipu, Melia azederach, Leucaena leucocephala, Lantana camara, Styphnolobium japonicum, Fraxinus ornus, l'enfiladissa Bignonia unguis-cati i altres. És senyal que la tardor no és lluny. 

Els pas d'ocells migradors encara es presenta a compte gotes. Segueixen al parc uns pocs papamosques Muscicapia striata -potser tres o quatre- i mastegatatxes, i un solitari rossinyol, que costa de veure. 



Cumulus congestus










Aquests dies s'han talat alguns pins que es consideraven perillosos per la seva inclinació. Una llàstima




Fulles noves i tendres d'om siberià


Semblaria que l'om té capacitat per superar l'afectació de la plaga

Llegums de Leucaena

Fruits de Tipuana tipu

Fruits de sòfora Styphnolobium japonicum

Fruits de servera Sorbus domestica



Tallarol de casquet Sylvia atricapilla femella dins d'una iuca

Papamosques gris Muscicapa striata aturat a un plàtan







Estrilda troglodytes menjant fruits de Cortaderia



Coloms  responent a la crida diària




Bellesa en un toll d'aigua




© Jordi Cebrian, agost, 2020





No hay comentarios:

Publicar un comentario