16 febrero 2020

Diumenge, 16 de febrer


UN MUNT DE TUDONS I UNES POQUES VIOLES


A primera hora del matí d'aquest diumenge, instants després què s'obrin les portes, fem una breu passejada matinal i tranquil·la. El parc i la ciutat sencera jeuen sota una fina capa de núvols baixos, la humitat és elevada i la visibilitat molt reduïda. Desenes de tudons, potser prop de cinquanta, reposen encara aturats en el brancam de cedres, mèlies, pins i pollancres. De cop surten tots volant, però tornen de seguida. S'arriben a concentrar una desena en un sol arbre. Més endavant els veurem ja més actius, devorant amb delit poncelles del mirabolà o brots de mèlia. Les aratingues es mostren molt excitades i fan molta fressa, potser com a resposta a l'amenaça que suposa el pas de gavians pel barri. Evidències d'una trencadissa molt lamentable, el cap d'un fanal destrossat, i restes de brutícia, ampolles i gots de plàstic escampats per la terrassa del segon nivell fan palès que la nit anterior ha hagut de tenir lloc una trobada estil botellada (botellón), però amb una certa tendència destructiva inclosa. El parc comença a oferir una estampa força primaveral i les floracions ja sovintegen. Jasminum mesny, Salvia microphylla, Prunus cerasifera, Prunus spinosa, Roldana petasites, Viburnum suspensum, Senecio lineatus entre les plantes ornamentals. Rhamnus alaternus, Sonchus tenerrimus, Alyssum maritimum, Euphorbia characias, Fumaria capreolata, Mercurialis annua, Poa annua, etc. entre les espontànies. A la part baixa del parc localitzem una petita concentració de la bonica viola endèmica Viola suavis catalonica, de flors blanques, una planteta que sol ser pol·linitzada per les formigues (mirmecòfila). Pot ser una presència relicta d'una plantació de jardineria o bé pot haver arribat de manera espontània. 

El parc a primera hora del matí


Tudó i les Torres Bessones de fons

Concentració de tudons

Tudó Columba palumbus menjant poncelles de Prunus cerasifera




Colom domèstic

Concentració de coloms a la rampa

Garses cercant miradors privilegiats




Cotorreta Myopsitta monachus ocupada restaurant el niu

Mallerenga blava Parus caeruleus busca insectes en un aladern

Parus cristatus visita una thuja

Esplendor de coronil·les

Florida de Prunus cerasifera



Florida d'aladern Rhamnus alaternus
Euphorbia characias

Florida de roldana Roldana petasites


Salvia microphylla

Viburnum suspensum


Viola suavis catalonica, endèmica


Plantació recent de plançons de Medicago arborea

Plantació recent de marfull Viburnum tinus
Plantació recent de Viburnum odoratissimum

Restes del botellón

Artistes incompressos

Trencadissa d'un fanal



Vigorós jove enfilant el camí amb bici



Roldana Roldana petasites (Sims.) H. Robbs & Brettel = Senecio petasites (Sims.) DC.  Família: Compostes. Originària de Mèxic. Mida: 80-180 cm. Floreix a l’hivern, del gener a l’abril. Atrau insectes pol·linitzadors. Escassa i força amagada al Putxet, al sector sobre el carrer de Ferran Puig.

Seneci sud-africà Senecio lineatus (L.f.) DC. Família: Compostes. Originari de Sud-àfrica. Mida: 60-150 cm. Floreix a la primavera i a la tardor. Present al sector central del parc, en diversos punts. Mata molt resistent. Atrau vespes i borinots.


Sàlvia rosa Salvia microphylla Kunth. Família: Lamiàcies. Originària de Mèxic. Mida: 30-80 cm. Floreix del maig a l’octubre. Planta aromàtica, molt utilitzada en parcs i jardins de tota la ciutat. Atrau insectes pol·linitzadors. La trobem al sector central del Putxet, a la tanca de l’escola bressol i als jardins de Mercè Rodoreda.


Marfull suspens Viburnum suspensum Lindl. Família: Caprifoliàcies. Originari del Japó. Mida: 1-4 metres. Floreix a la primavera. Emprat en jardineria per bastir tanques vegetals. Present al Putxet, sector per entrada Ferran Puig.

C Jordi Cebrian








No hay comentarios:

Publicar un comentario