26 febrero 2020

Dimecres 26 de febrer


LA CRIDA DELS LLORERS I ELS TAGINASTES


A poc menys d'un mes de l'arribada oficial de la primavera, les evidències d'aquesta estació es perceben de forma prodigiosa per tot el parc. Ens trobem amb la crida dels llorers ben florits, però també dels taginastes blaus, de les lantanes de l'Uruguai, els aladerns, les coronil·les, els romanís, les sàlvies, les lavandes i tants altres. Les plantes conviden als insectes pol·linitzadors a visitar les seves intimitats florals, i ho fan mitjançant aquest esclat de colors i de fragàncies, però també amb missatges més subtils en forma de substàncies volàtils que les mateixes plantes emeten des de les seves posicions enganyosament immòbils. El llorer, ben present en diferents punts del parc, és un arbret dioic, que ara ens mostra les seves flors, en umbel·les axil·lars. Destaquen els tèpals de color groc pàl·lid i els quatre estaminodis envoltant el pistil en les flors femenines i els estams lliures de les flors masculines. El llorer és originari de la Mediterrània oriental, però es pot trobar subespontani a molts indrets del litoral i prelitoral català, com al Maresme i al Vallès, en ambients ombrívols de ribera. Constitueix una bona planta medicinal, molt emprada com a tònic digestiu i antisèptic, i molt apreciada també com a condiment culinari, per aromatitzar diferents guisats, sopes i plats diversos. 

Llorer Laurus nobilis, inflorescència




Taginaste blau Echium fastuosum

Cercis siliquastrum, flors incipients

Ginesta vera Spartium junceum, primeres flors

Westringia longifolia, originària d'Austràlia

Lantana montevidensis, originari de Sud-amèrica

Borinot Bombus sp. visitant inflorescència de taginaste

L'abella fustera Xylocopa violacea sobre Echium fastuosum

Una tarda càlida que convida a la lectura reposada

Jardiner ocupat regant

Visió del temple de la Sagrada Família des del turó



Lantana de l’Uruguai Lantana montevidensis (Spreng.) Brit. Família: Verbenàcies. Originària de l’Amèrica del sud. Mida: 0,5-1,5 metres. Floreix des del gener (I-IV). Molt apreciada en jardineria per la seva resistència i per la vistositat de la floració. Emprada per encatifar parterres i rocalles. Present al sector Manacor, als jardins d’Elvira Farreras i a la República Argentina.



Llorer Laurus nobilis L. Família: Lauràcies. Originari de la Mediterrània. Mida: 5-15 metres. Floreix a la primavera (III-V). Medicinal (digestiu, carminatiu, antisèptic). Les fulles són emprades com a condiment de cuina. Escàs al Putxet, trobat en diversos punts, el sector central, prop entrada per Ferran Puig i les entrades per Marmellà i Manacor. 


© Jordi Cebrian 2020 Tots els drets reservats

No hay comentarios:

Publicar un comentario