02 febrero 2020

Diumenge, 2 de febrer


UN DIUMENGE DE FEBRER AL PUTXET


Breu passejada de tarda pel Putxet. Ambient de diumenge al parc, alguns turistes en grup o solitaris ho recorren sense presses, se sent francès, italià, anglès. Un home aprofita el mirador de la part alta per filmar vés a saber què. Grups de joves xerrant estirats a terra o capficats en les seves pantalletes. Molts gossos que frisen per córrer amunt i avall, sota la vigilància indolent dels seus amos. 
Comencen a florir les coronil·les i els melgons, flors en poncella, moltes altres ja ben obertes i agosarades, ofereixen el seu nèctar als insectes que ensumen una primavera que encara no toca. Els aladerns ens mostren ja les seves flors groguenques, en raïms densos, disposades a les axiles de les fulles. Fem un cop d'ull a les primeres floracions de febrer: Abutilon grandiflorum, Coronilla glauca, Medicago arborea, Polygala myrtifolia, Teucrium frutescens...


Polygala myrtifolia, de Sud-àfrica

Medicago arborea, melgó

Abutilon grandiflorum

Rosmarinus officinalis

Aladern Rhamnus alaternus, ja florit


Flors femenines d'alarden, sense pètals


Coronil·la Coronilla glauca

Poncelles de coronil·la



Carolina glauca Coronilla valentina L. = Coronilla glauca (L.) Blatt. in Blatt. et Trab. Família: Lleguminoses. Originari de l’Europa mediterrània. Planta de jardineria, trobada sovint al litoral com a subespontània. Mida: 20-200 cm. Floreix des del febrer (o fins i tot el gener) fins a l’abril. Molt apreciada en jardineria, malgrat la seva gran capacitat de dispersió. Comuna i molt aparent al Putxet, molts plançons escampats arreu.

Polígala del Cap Polygala myrtifolia L. Família: Polygalàcies. Originària de Sud-àfrica. Mida: 50-190 cm. Floreix a l’estiu i a la tardor. Mata molt cridanera i molt estimada en jardineria per la seva resistència. Plantada a molts parcs de la ciutat. Al Putxet la trobem a les tanques de l’escola bressol.

Aladern Rhamnus alaternus L. Família: Ramnàcies. Originari de la Mediterrània. Mida: 1-5 metres. Floreix de desembre a l’abril, fructifica a l’estiu següent. Arbret molt abundant al litoral i prelitoral català. Comú al Putxet. Tallarols i merles cerquen els seus fruits i ocells insectívors recorren el seu fullatge.



© Jordi Cebrian, 2020

No hay comentarios:

Publicar un comentario