25 diciembre 2019

Dimecres, 25 de desembre de 2019


ESTRENEM BLOG EL DIA DE NADAL:
FITODERIA-PUTXET

Estrenem avui, dia de Nadal, aquest nou blog personal dedicat a la flora i la fauna del turó del Putxet, que alternarà anotacions i fitxes procedents d'un llibre o informe no publicat, que porta per títol "Les plantes i els ocells del turó del Putxet" per una banda, i les observacions o consideracions que puguin sorgir de futures passejades periòdiques pel parc i rodalia per l'altra. El llibre recull, en forma de fitxes, una relació més o menys exhaustiva de les espècies de plantes i ocells que es poden trobar i observar al parc al llarg de l'any i durant un llarg període de tres dècades. 


El parc a primera hora del dia de Nadal

Avui, dia de Nadal, a primera hora del matí, abans de les nou, el parc estava gairebé desert i he pogut observar i sentir sense massa molèsties aquests ocells:
Larus michahellis
Columba palumbus
Columba livia domestica
Aratinga mitrata, un sorollós estol de més de 70 exemplars
Myopsitta monachus, trencant branquetes de pins i tipuanes per fer el niu
Pica pica
Sturnus vulgaris
Prunella modularis, un ocell hivernant poc freqüent al parc
Sylvia atricapilla
Sylvia melanocephala
Phylloscopus collybita
Regulus ignicapilla
Erithacus rubecula
Phoenicurus ochruros
Turdus merula
Turdus philomelos
Parus major
Parus caeruleus
Parus ater
Parus cristatus
Aegithalos caudatus
Certhia brachydactila
Estrilda troglodytes
Estrilda astrild, menjant fruits de marfull
Fringilla coelebs
Carduelis chloris
Carduelis carduelis
Serinus serinus



Raspinell Certhia brachydactila pujant pel tronc d'una tipuana


Els coloms roquers Columba livia domestica esperen pacients l'arribada de gent que els hi dóna engrunes

Els tudons Columba palumbus, abundants al parc, s'alimenten d'una gran varietat de fruits que hi troben

El bec de corall Estrilda astrild forma estols densos

Estrilda troglodytes visitant tofes de Cortaderia

Hebe x franciscana, arbust originari de Nova Zelanda
Primeres floracions de l'hivern Lonicera odoratissima
Mallerenga petita Parus ater
La mallerenga emplomallada Parus cristatus


Tallarol cap-negre Sylvia melanocephala, present tot l'any al parc


Anotacions tretes de l'informe:

UN JARDÍ SOBRE UN TURÓ

El parc del Putxet es caracteritza per una successió de terrasses a diferents nivells, que des dels carrers Manacor, Ferran Puig i Marmellà, van guanyant alçada fins a culminar al cim del turó, situat, com hem dit, a 178 m sobre el nivell del mar, on temps enrere s’aixecava un observatori meteorològic, ja desmuntat, i on disposem d’un mirador privilegiat sobre bona part de la ciutat. Diferents camins, tot fent ziga-zaga, van enllaçant aquestes terrasses, intercalades amb trams esglaonats o de rampa. La vegetació queda resclosa en espais més o menys atapeïts o bé en arbres plantats de forma més o menys geomètrica als espais oberts per on passeja la gent. Es troben nombrosos bancs on poder seure, ben poques taules on poder compartir jocs o converses, i un parell d’espais infantils, on els més menuts poden fer volar la seva imaginació, mentre són vigilats de prop pels seus joves pares o avis. Els jardiners que tenen cura d’aquest jardí, personal d’una empresa subcontractada per l’ajuntament de la ciutat, disposen d’un espai cobert on guardar les eines i un viver per replantar, substituint els exemplars malalts o morts. 


LES PLANTES DEL PUTXET: GUIA PRÀCTICA

Al parc del Putxet tenim identificades vora 325 espècies de plantes, aproximadament unes 125 de les quals es poden considerar naturals o subespontànies, i la resta, ornamentals o de jardineria. I segurament ens quedem curts. El ritme de renovació o de substitució de planta ornamental no és pas massa alt, però certament es dóna, i per tant aquesta relació serà sempre només orientativa. Algunes espècies poden haver desaparegut i altres noves entrat en aquest catàleg just abans o després de l’edició d’aquest llibre. El criteri de selecció de plantes ornamentals depèn de Parcs i Jardins, organisme de l’Ajuntament encarregat de la gestió dels parcs, jardins i zones verdes de la ciutat de Barcelona. Trobem plantes ornamentals d’orígens molt diversos, però hi dominen aquelles que procedeixen de la regió de clima mediterrani, sigui la mateixa conca del mar Mediterrani, com també de regions de clima similar com és el cas de Sud-àfrica o Austràlia. Tanmateix la representació de plantes tropicals no és menor, sobretot les de procedència sud-americana i les originàries del continent asiàtic. Incideix igualment, a l’hora de triar les espècies, una certa moda en les actuals orientacions en jardineria urbana, amb la potenciació de plantes resistents, poc exigents en les necessitats d’aigua, amb floracions més o menys vistoses i amb un estoc important per a les substitucions. 



Portada de l'informe no publicat

No hay comentarios:

Publicar un comentario