26 diciembre 2019

ELS TUDONS DEL PUTXET

26 de desembre de 2019


ELS TUDONS DEL PUTXET



Tudó (cast: paloma torcaz) Columba palumbus. Avui dia aquest colom de bosc ha fet seus els parcs i jardins de les grans ciutats. Són espais on es troba més segur, amb menys enemics o depredadors que al seu hàbitat natural. Ha estat un fenomen relativament recent, almenys al nostre país. Al Putxet no registrem la primera observació de tudó fins al novembre de 2002. Però des d’aleshores la seva presència s’ha imposat i els ocells han esdevingut clarament menys porucs envers l’home, fins al punt de no espantar-se quan els hi passes pel costat. S’observa al llarg de tot l’any, cria al parc, s’alimenta d’un gran nombre de fruits i llavors que produeix la vegetació enjardinada del turó. El seu pitjor enemic és el gavià, sense oblidar-nos del falcó pelegrí, per bé que les possibilitats d’acabar a les urpes d’aquest darrer són més aviat mínimes. 

El tudó aprofita el parc com pocs altres ocells ho saben fer, i la seva dieta inclou el fruit o les llavors d'un bon nombre de plantes, siguin de jardineria, naturals o espontànies, que trobem al parc, com ara:
Cotoneaster, les diferents espècies
Pyracantha, les diferents espècies
Olivera Olea europaea
Mèlia Melia azederach
Sòfora  Styphnolobium japonicum
Lledoner Celtis australis
Murta Myrtus communis
Alzina Quercus ilex
Troana Ligustrum lucidum /japonicum
Mirobalà Prunus cerasifera
Om siberià Ulmus pumila
Lligabosc de jardí Lonicera odoratissima
Arç blanc Crataegus monogyna
Arbre de l'amor Cercis siliquastrum
Gessamí d'hivern Jasminum nodiflorum a l'hivern

Molts arbres, com ara pins, cedres, plàtans i xiprers els usa com a refugi, dormider o atalaia natural.




Tudó sobre om siberià

Sobre om siberià
Cercant olives en una olivera

Aprofitant tolls d'aigua després d'un dia de tempesta


Visitant un Cotoneaster lacteus

Menjant fruits de Cotoneaster

Sobre Jasminum nodiflorum

Sobre Prunus cerasiferus

Jove tudó sobre sòfora

Aturat sobre sostre escola bressol

Paraules d'amor

Sobre un cedre

Sobre Pyracantha



Jove tudó al costat de catifa d'heura




Anotacions de l'informe: Plantes i ocells del turó del Putxet


ELS PARCS URBANS, PARADÍS PER ALS OCELLS


Potser sorprendrà a més d’un l’afirmació de què en un parc urbà es pot gaudir més o molt més dels ocells que en qualsevol bosc o prat, per ben conservat que aquest es trobi. No és una afirmació categòrica, certament està subjecte a molts matisos, però l’experiència de qualsevol afeccionat a l’ornitologia serà suficient per poder corroborar-la. Un parc o un jardí urbà, quan té unes dimensions grans o mitjanes, esdevé un oasi de verd i de tranquil·litat, que els ocells aprofiten de molt bon grat. 
Quines podrien ser les raons que justifiquen aquesta afirmació. Heus aquí sis arguments de pes:
1- Tenen menys enemics, en forma de depredadors, que al seu hàbitat natural, a la natura. Sens dubte, el més ferotge depredador a la ciutat és el gat, també les rates, i no podem pas oblidar-nos de les agressives gavines. Els atacs per part d’aus rapinyaires són molt més escassos, però certament xoriguers, esparvers i falcons peregrins utilitzen la ciutat, i més preferentment els parcs i jardins, com a territoris d’inspecció i cacera. Ocells de mides mitjanes, com l’oportunista garsa, provoca tanmateix una gran mortaldat entre els pollets i pel saqueig de nius amb ous. 
2- No hi ha als parcs i jardins ni caçadors ni ocellaires –la gent que es dedica a la tan discutible pràctica de capturar ocells per mantenir-los en gàbies-, encara que s’han vist persones amb pocs escrúpols atacant els ocells amb escopetes de balins i fins i tot amb llançament de pedres. Cal dir que fa que temps que no passa.
3- La presència d’espècies de jardineria que aporten fruits carnosos, tant si són autòctones com exòtiques, brinden als ocells un suculent rebost d’aliment disponible al llarg de l’any. D’aquest aspecte en parlarem més endavant.
4- Les floracions espectaculars, que en incloure espècies d’altres latituds, es produeixen també fora de la nostra primavera, atrauen lògicament molts insectes, que constitueixen una font important de proteïnes per als ocells, principalment per als ocells insectívors.
5- Les tasques de manteniment dels parcs i jardins, i sobretot el rec més o menys constant o periòdic, fa que la humitat de l’indret sigui inusualment alta, en comparació amb un hàbitat natural de litoral. Aquesta disposició d’aigua beneficia els ocells, si més no perquè facilita la proliferació d’insectes, un detall que potser no agradarà saber a més d’un. Tanmateix a aquest parc no se sol regar massa sovint.
6- Molts parcs, com sol ser el cas del Putxet, romanen tancats a la nit, la qual cosa aporta tranquil·litat absoluta als ocells als moments de major activitat, com són les primeres hores de sol. Al vespre en canvi se sol tancar als volts de les nou de la nit si no més tard i de vegades resta obert tota la nit.



No hay comentarios:

Publicar un comentario