05 marzo 2020


Dijous, 5 de març


EL FESTÍ DELS MERLOTS I LA FLORIDA DELS CERCIS


Als volts de les quatre de la tarda s'ha enfosquit de sobte el cel, s'ha girat un vent de mil dimonis, ben enfurismat, i aviat ha caigut una breu però intensa tempesta, que ha agafat desprevingut a qui llavors es trobava al parc passejant. Ha durat uns pocs minuts i de seguida el sol ha tornat a imposar la seva llei de brillantor. Bon moment per pujar al parc i admirar les vistes sobre la ciutat, beneïts per una puresa ambiental que no es dóna sovint, amb una visibilitat excepcional. Vegetació ben regada, no només per la minsa pluja caiguda, també pels aspersors que els jardiners han posat avui en marxa. Aquesta humitat ha estat molt aprofitada, no només per les plantes, també pels ocells. Els merlots treuen profit de la solitud per rastrejar camins, escalinates i clarianes a la recerca de cucs i escarabats que haurien emergit del terra estovat. L'estol de les aratingues irromp sorollosament al parc, per aturar-se primer en un ailant i tot seguit en un arbre de l'amor Cercis siliquastrum, per devorar amb delit les flors tendres i brotades de poc d'aquest bell arbre ornamental. També les cotorretes de pit gris aprofiten aquest recurs estacional, que durant març tenyeix de rosa l'arbreda del parc.


El cel va escampant rere la tipuana

Pluja i rec coincideixen

Merla sota la pluja del rec

Merlot Turdus merula baixant les escalinates


Aratinga mitrata

Grup d'aratingues aturat en un ailant

Aratingues menjant cons de xiprer

I ara aratingues devorant flors de Cercis

Com també ho fa la cororreta de pit gris Myopsitta monachus

El millor moment per gaudir de la floració dels taginates blaus

Pol·linització per abellots Bombus sp.

Comença l'espectacle de la florida dels Cercis

Arbre de l'amor Cercis siliquastrum

Jasminum humile i les gotes de la pluja efímera

Inflorescència incipient de Centranthus ruber

Flor de codonyer Cydonia oblonga

Mallerenga cua llarga Aegithalos caudatus

Bruel Regulus ignicapilla aturat en un Cercis

Mosquiter Phylloscopus collybita recorrent un aladern a la recerca d'insectes 

Mallerenga emplomallada Parus cristatus

La mallerenga blava Parus caeruleus tambée visita els Cercis

Mates florides de sàlvia

Flors en panícules especiformes denses de llentiscle

Espirea xinesa Spiraea cantonensis
Spiraea cantonensis

Estornell Sturnus vulgaris

Excepcional visibilitat sobre la ciutat

Pinsà reposant Fringilla coelbs

Pardal de bardissa Prunella modularis, hivernant al parc


 Arbre de l’amor, arbre de Judes Cercis siliquastrum L. Família: Lleguminoses. Originari de la Mediterrània oriental. Mida: 5-10 m. Floreix del març a l’abril. Bells tons grocs de tardor. Molt plantat en parcs i jardins de tota la ciutat. Les flors tendres són cercades per les cotorres. Els llegums són explotats per alguns ocells com ara cotorres, coloms i tudons i també per mallerengues blaves i carboneres, que hi cerquen petites llavors i potser insectes, i per caderneres i gafarrons. Present a tot el parc i voltants, també com a arbre viari. Gran quantitat de plançons escampats per tot el parc.

Espirea xinesa Spiraea cantonensis Lour. Família: Rosàcies. Originària de la Xina i el Japó. Mida: 80-200 cm. Floreix a l’abril. Arbust molt apreciat en jardineria per la seva florida espectacular. Atrau insectes pol·linitzadors com ara abelles i abellots. És comuna al Putxet, sobretot al sector central. 

© Jordi Cebrian, 2020


No hay comentarios:

Publicar un comentario