19 marzo 2020

Dijous, 19 de març


OCELLS DES DEL BALCÓ


Portem sis dies de confinament. Les notícies continuen sent demolidores. Avui, només en 24 hores, tenim 3 mil infectats més i 126 morts. La pandèmia s'està acarnissant amb el nostre país. Vivim tots plegats sota un vel de desassosseg i desconfiança, dins d'una atmosfera opressiva, que l'excés d'informació contribueix a accentuar. Encara no veiem la llum al final del túnel, però almenys sabem que a la Xina s'han aturat per primer cop els nous contagis. Aquí ens esperen dies molt durs, de patiment, fins assolir el pic de contagis. Recordem que aquest virus maleït pot ser covat durant 10 o 14 dies. Fa dues setmanes ningú en prenia precaucions. Cal esperar que aquestes mesures dràstiques, que han estat decretades amb un retard inexplicable, comencin a notar-se d'aquí a sis o vuit dies, potser més tard inclús, quan comencem a comprovar que els contagis van de baixada. Tots som vulnerables, però si ens prenem seriosament les recomanacions de les autoritats sanitàries, el risc es redueix en part. Certament estem tots vivint l'episodi més dramàtic de les nostres vides, un ensurt brutal per al qual no estàvem gens preparats, un virus que ha paralitzat al món sencer, sobretot al món més ric, que ha col·lapsat el sistema sanitari i ha ensorrat l'economia.
El parc del Putxet és tancat des de dilluns. Alguns, molt pocs certament, sobretot joves, se salten la tanca per accedir-hi. Poca gent al carrer, passejants solitaris o en parella, que treuen les seves mascotes. Gent que la veiem de forma reiterada, caminant amunt i avall, per apaivagar la seva incertesa o les seves pors. Persones que suporten malament l'enclaustrament forçós i que senten una necessitat imperiosa de sortir fora per veure i beure els raigs del sol i per olorar les fragàncies de les flors de primavera. El parc resta tranquil com mai i ho continuarà estant molts més dies. Els ocells se n'apoderen d'ell i els sentim cantar feliços i moure's pel brancam dels arbres o aturar-se a les tanques. Els coloms roquers poden seguir comptant amb la infal·lible ajuda de la dona que els hi porta menjar, en forma d'engrunes de pa, i també les tórtores i les oportunistes cotorres s'afegeixen a la festa. El tallarol de cap-negre explora sense pors el seu territori de caça, que inclou el meu balcó, a la recerca de les seves petites preses. 
Aquests són les espècies d'ocells que hem pogut observar i sentir des del balcó en aquest primers sis dies de confinament:

Xoriguer Falco tinnunculus
Gavià de potes grogues Larus michahellis
Tudó Columba palumbus
Colom roquer Columba livia domestica
Tórtora Streptopelia decaocto
Cotorra de pit gris Myopsitta monachus
Garsa Pica pica
Oreneta de cua blanca Delichon urbicum, primera obs de la temporada
Merla Turdus merula
Cotxa fumada Phoenicurus ochruros
Tallarol de cap-negre Sylvia melanocephala
Mosquiter comú Phyllosocpus collybita
Mallerenga carbonera Parus major
Mallerenga blava Parus caeruleus
Mallerenga petita Parus ater
Mallerenga emplomallada Parus cristatus
Pardal comú Passer domesticus
Bec de corall Estrilda sp.
Verdum Carduelis chloris
Cadernera Carduelis carduelis
Gafarró Serinus serinus



Cotorres de pit gris degustant engrunes


Tórtores turques Streptopelia decaocto

Tallarol de cap-negre Sylvia melanocephala


Gafarró Serinus serinus

Caminant amb mascaretes

Fotos de la primavera per un respir


© Jordi Cebrian 2020




No hay comentarios:

Publicar un comentario