09 marzo 2020

Dilluns, 9 de març


ON ÉS EL DRAGO?


Un bell exemplar de drago canari Dracaena drago donava la benvinguda al visitant que entrant pel carrer Manacor, accedia al parc del Putxet. Avui no l'hem vist i el trobem a faltar. Al lloc on presumiblement hi era, trobem un munt de vegetació descalçada, un xiprer blau caigut i amb les branques fetes miques. No sabem què s'ha pogut fer del drago, potser va patir les conseqüències del temporal o potser estava malalt, o potser simplement no l'hem sabut relocalitzar. Intentarem esbrinar-ho. 
La primavera que s'acosta amb ganes ens obsequia amb continues mostres de la seva inventiva cromàtica. Les wigandies Wigandia carcasana Kunth. hi són florides ja. Les seves espectaculars flors pengen per sobre dels murets del carrer Manacor, com si fos un regal per al veïnat. Una mica més amunt, tot entrant, trobem l'imponent exemplar de l'arbre de les hortènsies Dombeia x cayeuxii, que també ens mostra les primeres inflorescències arrodonides, que recorden, en efecte, les de les hortènsies. L'arbret, tanmateix, se'ns apareix força malmès i descuidat, com si estigués covant una malaltia. Al mateix sector ens sorprèn trobar una robusta mata de l'exòtica flor de l'au del paradís o estrelitzia Strelitzia reginae, que no teníem registrada i per tant no surt al meu llibret-guia. Ens fixem en les seves peculiars flors en forma d'ocell tropical aixecant les ales, com per emprendre el vol. Moltes de les flors ja són marcides. 


Xiprer blau trencat


Drago canari, on és?

Wigandia carcasana

Dombeia x cayeuxii

Strelitzia reginae

Detall floral modernista a Homer, 21


Dombeia, arbre de les hortènsies Dombeya x cayeuxii Família: Esterculiàcies. Híbrid de jardineria, probablement entre D. burgeissiana i D. wallichii, originàries respectivament de Sud-àfrica i Madagascar. Floreix a l’hivern. Mida: 2-7 m. Molt apreciada en jardineria per la vistositat de les seves inflorescències arrodonides, que recorden a les hortènsies. Visitada per cotorres Aratinga i Myopsitta. Trobem dos arbustos prop de l’entrada inferior del parc (Manacor) 

Wigandia Wigandia carcasana Kunth. = Wigandia urens var. carcasana (Kunth) D.N. Gibson. Família: Hydrophyloiceàcies. Originària de Centre i Sud-amèrica, de Mèxic a Colòmbia. Mida: 2-4 metres. Floreix a la primavera. Florida molt espectacular. Planta irritant per contacte. Present al sector del carrer Manacor.

© Jordi Cebrian



No hay comentarios:

Publicar un comentario